70 سال از اولین قله قله اورست

آن زمان و اکنون: 70 سال از اولین قله قله اورست

هفتاد سال پیش، ادموند هیلاری نیوزلندی و تنزینگ نورگی شرپا نپالی اولین انسان هایی بودند که در 29 می 1953 به اورست رسیدند.

اکسپدیشن بریتانیا این دو مرد را در سراسر جهان نام آشنا ساخت و کوهنوردی را برای همیشه تغییر داد.

صدها نفر در حال حاضر هر سال به قله 8849 متری (29032 فوت) صعود می کنند و نگرانی از ازدحام بیش از حد و آلودگی در کوه را تشدید می کند.

خبرگزاری فرانسه به سیر تکاملی پدیده اورست می پردازد.

نام کوه چیست؟

این کوه که در ابتدا فقط برای نقشه‌سازان بریتانیایی به عنوان قله XV شناخته می‌شد، در دهه 1850 به عنوان مرتفع‌ترین نقطه جهان شناخته شد و در سال 1865 به نام سر جورج اورست، نقشه‌بردار سابق هند تغییر نام داد.

در مرز نپال و چین و از هر دو طرف قابل صعود است، آن را Chomolungma یا Qomolangma در شرپا و تبتی – “الهه مادر جهان” – و Sagarmatha در نپالی به معنی “قله آسمان” می نامند.

صعود به اورست چگونه تغییر کرده است؟

اکسپدیشن 1953 نهمین تلاش برای صعود به قله بود و 20 سال طول کشید تا 600 نفر اول به آن صعود کنند. اکنون می توان این تعداد را در یک فصل تنها با کوهنوردانی که توسط راهنماهای مجرب و شرکت های اعزامی تجاری ارائه می شود، انتظار داشت.

سفر چند ماهه به کمپ اصلی با ساخت یک باند هوایی کوچک کوهستانی در سال 1964 در شهر لوکلا، دروازه منطقه اورست، به هشت روز کاهش یافت.

دنده سبک‌تر است، منابع اکسیژن راحت‌تر در دسترس هستند، و دستگاه‌های ردیابی سفرها را ایمن‌تر می‌کنند. کوهنوردان امروز می توانند در مواقع اضطراری هلیکوپتر را احضار کنند.

هر فصل، راهنمایان مجرب نپالی مسیر را تا قله تعیین می کنند تا مشتریان پولی را دنبال کنند.

اما بیلی بیرلینگ از پایگاه داده هیمالیا، آرشیو اکسپدیشن‌های کوهنوردی، می‌گوید که برخی چیزها شبیه به هم هستند: “آنها تفاوت چندانی با ما به کوه‌ها نداشتند. شرپاها همه چیز را حمل می‌کردند. خود سبک اکسپدیشن تغییر نکرده است.”

بیس کمپ چگونه است؟

نقطه شروع مناسب برای صعود، کمپ پایه اورست زمانی کمی بیشتر از مجموعه ای از چادرها در ارتفاع 5364 متری (17598 فوت) بود، جایی که کوهنوردان با غذاهای کنسرو شده زندگی می کردند.

در حال حاضر سالادهای تازه، محصولات پخته شده و قهوه های مد روز در دسترس هستند، با مکالمه های بی نظم از طریق تلفن های ماهواره ای حجیم که با پست های وای فای و اینستاگرام جایگزین شده اند.

اخبار یک قله چگونه سفر می کند؟

هیلاری و تنزینگ در 29 مه به اورست رسیدند، اما فقط در 2 ژوئن، روز تاجگذاری ملکه الیزابت در روزنامه ها منتشر شد: این خبر باید با پای پیاده از کوه پایین می آمد و به ایستگاه تلگراف در شهر نامچه بازار می رسید تا مخابره شود. به سفارت بریتانیا در کاتماندو.

در سال 2011، کنتون کول، کوهنورد بریتانیایی پس از نهمین صعود موفقیت آمیز خود، از قله با یک سیگنال 3G توییت کرد. معمولاً، رادیوهای واکی تاکی تجهیزات استاندارد اکسپدیشن هستند و قله‌نشینان با تیم‌های کمپ اصلی خود که به سرعت در رسانه‌های اجتماعی پست می‌کنند، تماس می‌گیرند.

در سال 2020، چین در نشست اورست از اتصال 5G خبر داد.

اثرات تغییرات آب و هوا چیست؟

گرمای هوا به آرامی شکاف‌های کوه را گشاد می‌کند و آب جاری را به دامنه‌های برفی می‌رساند.

مطالعه‌ای در سال ۲۰۱۸ روی یخچال‌های طبیعی خومبو در اورست نشان داد که حتی در برابر گرمایش جزئی جوی آسیب‌پذیر است، زیرا دمای یخ کم‌عمق به نقطه ذوب نزدیک شده است.

دانکن کوینسی، محقق اصلی آبشار یخی خومبو، به خبرگزاری فرانسه گفت: آینده آبشار یخی خومبو تاریک است. “تفاوت قابل توجه آب ذوب روی سطح یخچال های طبیعی است.”

سه راهنمای نپالی در این سازند امسال کشته شدند، وقتی تکه‌ای از یخ‌های یخچالی در حال سقوط آنها را به شکاف عمیقی برد.

این موضوع به یک دلیل محبوب برای کوهنوردان تبدیل شده است، و شرکت های اعزامی شروع به اجرای شیوه های سازگار با محیط زیست در کمپ های خود کرده اند، مانند انرژی خورشیدی.

تاثیر رسانه های اجتماعی چیست؟

کلیک کنید، پست کنید، تکرار کنید – فصل صعود در رسانه های اجتماعی پخش می شود زیرا کوهنوردان هیجان زده سفر خود به اورست را در فیس بوک، اینستاگرام و سایر پلتفرم های رسانه های اجتماعی مستند می کنند.

هشتگ ها حامیان خود را راضی نگه می دارند و پست ها می توانند چشم سرمایه گذاران بالقوه را جلب کنند.

این امر هم در مورد کوهنوردان خارجی و هم برای راهنمایان نپالی که اکنون با فناوری آشنا هستند، صدق می کند.

لاکپا دندی شرپا که چندین بار به اورست صعود کرده و 62000 فالوور اینستاگرام دارد، گفت: «این روزها همه پست می‌گذارند، این بخشی از نحوه اشتراک‌گذاری و ساختن نمایه‌مان است.

کوه رکورد؟

کامی ریتا شرپا و پاسانگ داوا شرپا، راهنمایان کهنه‌کار نپالی، هر دو در این فصل دو بار به اورست صعود کردند، که دومی دو بار با رکورد اولی در تعداد قله‌ها برابری کرد، پیش از اینکه کامی ریتا با 28 قله جایگاه قطبی را به دست آورد.

چندین دسته رکورد اورست برای اولین و سریع ترین شاهکارهای استقامت وجود دارد.

اما برخی از پیشینه‌ها دیکسوتیک‌تر هستند: در سال 2018، تیمی از کوه‌نوردان بریتانیایی، یک استرالیایی و یک نپالی برای بلندترین مهمانی شام جهان در ارتفاع 7056 متری در سمت چینی کوه، لباس‌های کت و شلواری به تن کردند.

(این داستان توسط کارکنان NDTV ویرایش نشده است و به طور خودکار از یک فید سندیکایی تولید شده است.)