
برنامه استقرار هسته ای در 25 مارس توسط ولادیمیر پوتین اعلام شد (بایگانی)
مسکو:
روسیه روز پنجشنبه با طرحی برای استقرار تسلیحات هستهای تاکتیکی در بلاروس، که رهبر آن گفت کلاهکهای هستهای در حال حرکت بودند، در اولین استقرار چنین بمبهایی توسط کرملین در خارج از روسیه از زمان سقوط اتحاد جماهیر شوروی در سال 1991، پیش رفت.
ولادیمیر پوتین، رئیسجمهور روسیه میگوید که ایالات متحده و متحدانش پس از اعزام نیرو به اوکراین در فوریه سال گذشته توسط رئیسجمهور کرملین، در حال تشدید جنگ نیابتی علیه روسیه هستند.
طرح استقرار هسته ای توسط ولادیمیر پوتین در مصاحبه با تلویزیون دولتی در 25 مارس اعلام شد.
به گفته وزارت دفاع روسیه، سرگئی شویگو، وزیر دفاع رئیس جمهور پوتین، در دیدار با همتای بلاروس خود در مینسک گفت: «غرب جمعی اساساً یک جنگ اعلام نشده علیه کشورهای ما به راه انداخته است.
آقای شویگو گفت که غرب تمام تلاش خود را برای “توسعه و تشدید درگیری مسلحانه در اوکراین” انجام می دهد.
الکساندر لوکاشنکو، رئیسجمهور بلاروس، پس از اینکه وی گفت ولادیمیر پوتین دستوری را امضا کرده است، گفت که سلاحهای هستهای تاکتیکی در حال حرکت است، اگرچه هیچ تاییدی در مورد آن از سوی خود کرملین وجود ندارد.
رئیس جمهور لوکاشنکو به خبرنگاران گفت: «حرکت سلاح های هسته ای از قبل آغاز شده است. وی در پاسخ به این سوال که آیا این سلاح ها قبلاً در بلاروس بوده است، گفت: “احتمالاً. وقتی برگردم بررسی خواهم کرد.”
آقای شویگو گفت اسنادی که او در مینسک امضا میکند مربوط به فرآیند ذخیرهسازی سلاحهای هستهای تاکتیکی در یک مرکز ویژه در بلاروس است.
رئیس جمهور پوتین بارها هشدار داده است که روسیه که بیش از هر کشور دیگری دارای تسلیحات هسته ای است، از همه ابزارها برای دفاع از خود استفاده خواهد کرد و او جنگ اوکراین را نبردی برای بقای روسیه در برابر غرب متجاوز قلمداد کرده است.
ایالات متحده و متحدانش میگویند که میخواهند اوکراین نیروهای روسیه را در میدان نبرد شکست دهد، اما انکار میکنند که میخواهند روسیه را نابود کنند – و انکار میکنند که جنگ اوکراین به هر نحوی با گسترش ناتو پس از شوروی مرتبط باشد.
هنوز مشخص نیست دقیقا چه زمانی تسلیحات هسته ای تاکتیکی روسیه در بلاروس مستقر می شود که با سه عضو ناتو – لهستان، لیتوانی و لتونی هم مرز است. روسیه همچنان کنترل تسلیحات را در دست خواهد داشت.
سلاحهای هستهای تاکتیکی سلاحهای هستهای هستند که برای دستاوردهای تاکتیکی خاص در میدان نبرد استفاده میشوند و بنابراین معمولاً از نظر بازدهی کمتر از سلاحهای هستهای استراتژیک هستند که برای نابودی بزرگترین شهرهای ایالات متحده یا روسیه طراحی شدهاند.
وقتی صحبت از سلاحهای هستهای تاکتیکی به میان میآید، روسیه از نظر عددی برتری زیادی نسبت به ایالات متحده و اتحاد نظامی ناتو دارد: ایالات متحده معتقد است روسیه حدود 2000 کلاهک تاکتیکی از این دست دارد.
ایالات متحده حدود 200 سلاح هسته ای تاکتیکی از این دست دارد که نیمی از آنها در پایگاه هایی در اروپا هستند. این بمبهای هستهای 12 فوتی B61، با بازدهی متفاوت 0.3 تا 170 کیلوتن، در شش پایگاه هوایی در سراسر ایتالیا، آلمان، ترکیه، بلژیک و هلند مستقر هستند.
آقای شویگو گفت که موشکهای اسکندر-ام که میتوانند کلاهکهای متعارف یا هستهای را حمل کنند، به نیروهای مسلح بلاروس تحویل داده شده و برخی از هواپیماهای Su-25 برای استفاده احتمالی از سلاحهای هستهای تبدیل شدهاند.
سرگئی شویگو به نقل از وزارت او گفت: «نظامیان بلاروس آموزش های لازم را دیده اند. وی گفت که دو کشور می توانند اقدامات بیشتری را برای تضمین امنیت خود انجام دهند.
آقای شویگو گفت: «فعالیتهای نظامی ناتو تا حد امکان تهاجمی شده است.
ایالات متحده گفته است که جهان با بزرگترین خطر هسته ای از زمان بحران موشکی کوبا در سال 1962 به دلیل اظهارات ولادیمیر پوتین در جریان درگیری اوکراین مواجه است، اما مسکو می گوید موضع این کشور به اشتباه تفسیر شده است.
معاهده منع گسترش سلاحهای هستهای که توسط اتحاد جماهیر شوروی امضا شد، میگوید هیچ قدرت هستهای نمیتواند سلاح یا فناوری هستهای را به یک قدرت غیرهستهای منتقل کند، اما اجازه میدهد تا این سلاحها در خارج از مرزهای خود مستقر شوند، اما تحت شرایط زیر کنترل آن
(به جز عنوان، این داستان توسط کارکنان NDTV ویرایش نشده است و از یک فید سندیکایی منتشر شده است.)