با نزدیک شدن به کریسمس و افزایش تعداد مبتلایان به کووید-19، مهم است که در صورت داشتن علائم، در معرض ویروس یا رفتن به محیط های پرخطر به آزمایش ادامه دهید.
اکنون ما به آزمایشهای PCR (معروف به آزمایشهای RT-PCR یا واکنش زنجیرهای رونویسی-پلیمراز معکوس) دسترسی داریم. و آزمایشات آنتی ژن سریع برای شناسایی SARS-CoV-2، ویروسی که باعث کووید می شود.
پس از کدام تست باید استفاده کرد؟ و چه تفاوتی دارد؟
تست ها چگونه کار می کنند
در استرالیا، آزمایش PCR برای تشخیص عفونت SARS-CoV-2 استفاده می شود. این آزمایش به دنبال مواد ژنتیکی SARS-CoV-2 است.
RT-PCR RNA ویروسی را به DNA تبدیل میکند و توالی ژنتیکی را تقویت میکند و میلیاردها کپی میسازد تا جایی که بتوان این کپیها را شناسایی کرد.
از آنجایی که این آزمایش میتواند مقادیر کمی از مواد ژنتیکی ویروسی را تقویت کند، استاندارد طلایی در نظر گرفته میشود و میتواند عفونت را در مراحل اولیه نسبت به آزمایشهای دیگر مانند آزمایشهای سریع آنتیژن تشخیص دهد.
آزمایشات آنتی ژن سریع در عوض پروتئین های ویروسی را شناسایی می کنند. پروتئین ها در محلول به آنتی بادی هایی متصل می شوند که فلورسنت می شوند تا حضور پروتئین ها را نشان دهند.
آزمایشات آنتی ژن سریع عبارتند از:
-
سریعتر از تست های PCR (15-20 دقیقه در مقابل چند ساعت تا چند روز برای رسیدن به نتیجه)
-
را می توان در خانه در مقایسه با نیاز به صف و انتظار برای یک سواب انجام داد، که سپس باید در آزمایشگاه آنالیز شود.
اما آنها نسبت به تست PCR حساسیت کمتری دارند زیرا فرآیند تقویت وجود ندارد.
چقدر موثر هستند؟
در حالی که هر دو آزمایش زمانی که بار ویروسی فرد بالا است احتمال بیشتری وجود دارد که عفونت را به درستی تشخیص دهند، تستهای PCR نسبت به تستهای آنتی ژن سریع حساستر هستند.
یک مطالعه استرالیایی با مقایسه حساسیت (تشخیص صحیح عفونت SARS-CoV-2 در صورت ابتلا) یک نوع آزمایش سریع آنتی ژن در مقایسه با آزمایش PCR، نشان داد که 77 درصد از نتایج آزمایش آنتی ژن مثبت با نتایج آزمایش PCR همسو هستند.
زمانی که افراد در عرض یک هفته پس از شروع علائم مورد آزمایش قرار گرفتند، این میزان به 100٪ افزایش یافت.
اداره کالاهای درمانی فهرستی از تست های آنتی ژن سریع تایید شده را ارائه می دهد که نتایج آن در 80 تا 95 درصد مواقع با تست PCR مطابقت دارد، مشروط بر اینکه آزمایش در عرض یک هفته پس از شروع علائم انجام شود. برخی از این تست ها به عنوان حساسیت بسیار بالا، با 95% تطابق با تست های PCR رتبه بندی می شوند.
کدام آزمایش را چه زمانی انجام دهیم؟
آزمایش RT-PCR را انجام دهید اگر:
-
علائم کووید را دارند
-
تماس شناخته شده ای با فرد مبتلا به کووید داشته باشید
-
آزمایش آنتی ژن سریع انجام دهید و نتیجه مثبت بگیرید، زیرا تایید PCR لازم است
-
وزارت بهداشت شما ملزم به رهایی از قرنطینه یا انزوا هستند
-
برای دریافت مجوز سفر به یک مکان، توسط یک بخش بهداشت مورد نیاز است.
آزمایش PCR در این مواقع تست انتخابی است زیرا در تشخیص عفونت دقیق تر است.
یک آزمایش آنتی ژن سریع را در نظر بگیرید اگر:
-
در حال برنامه ریزی برای بازدید از یک مکان حساس (به عنوان مثال، یک مرکز مراقبت از سالمندان) هستند.
-
در حال برنامه ریزی برای تماس با فردی در معرض خطر ابتلا به کووید (به عنوان مثال، یک فرد مسن یا فردی که تحت درمان سرکوب کننده سیستم ایمنی است) و می خواهید از آنها محافظت کنید.
-
علائم کووید را دارید اما نمی توانید به محل آزمایش PCR بروید
-
به رویدادی میروید که در آن افراد زیادی با هم مخلوط میشوند، به خصوص اگر در داخل خانه برگزار شود که خطر انتقال به طور قابلتوجهی بالاتر است.
-
می خواهید به سرعت بررسی کنید که آیا ممکن است عفونت SARS-CoV-2 داشته باشید یا خیر
-
بخشی از یک برنامه منظم نظارت بر کووید هستند (بعضی از محل های کار به آن نیاز دارند، به ویژه در شرایطی که فرد به طور کامل واکسینه نشده است).
آزمایش آنتی ژن سریع به عنوان یک ابزار غربالگری در نظر گرفته می شود. به عبارت دیگر، می تواند نشان دهد که ممکن است شما آلوده شده باشید، اما آزمایش PCR برای تایید نتیجه مورد نیاز است.
در حالی که یک نتیجه آزمایش سریع آنتی ژن منفی تضمینی برای آلوده نشدن شما نیست، اما محافظت بیشتری از مخاطبین شما نسبت به آزمایش نکردن ارائه می دهد.
هر چند وقت یک بار باید آزمایش آنتی ژن سریع انجام دهم؟
این بستگی به دلیلی دارد که شما در آزمون شرکت می کنید. اگر بخشی از یک برنامه نظارتی هستید، زمانی که از شما خواسته شد در آزمون شرکت کنید.
اگر علائمی ندارید، انجام آزمایش دو تا سه بار در هفته می تواند به بهبود حساسیت تست کمک کند زیرا بار ویروسی کاهش می یابد و کاهش می یابد. حساسیت تست زمانی که بار ویروسی در اوج خود باشد بالاترین میزان خواهد بود.
نوع Omicron چگونه بر تست تأثیر می گذارد؟
به نظر می رسد که نوع بسیار جهش یافته Omicron هنوز هم با آزمایش PCR و آنتی ژن سریع شناسایی می شود.
معمولاً، آزمایش PCR نشان میدهد که آیا عفونت SARS-COV-2 دارید یا نه، اما نه اینکه کدام نوع را دارید. توالی ژنوم برای پیدا کردن آن مورد نیاز است.
با این حال، برخی از آزمایشات PCR به دنبال یک توالی ژنتیکی خاص هستند که در نوع Omicron (به نام شکست هدف ژن S) وجود ندارد. آن تست های خاص PCR نه تنها می توانند نتیجه مثبت را تشخیص دهند، بلکه می توانند نوع Omicron را نیز تشخیص دهند.
(نویسنده: Thea van de Mortel، استاد پرستاری و معاون آموزشی (یادگیری و تدریس)، دانشکده پرستاری و مامایی، دانشگاه گریفیث)
این مقاله با مجوز Creative Commons از The Conversation بازنشر شده است. مقاله اصلی را بخوانید.
(به جز عنوان، این داستان توسط کارکنان NDTV ویرایش نشده است و از یک فید سندیکایی منتشر شده است.)