دانشمندان هشدار می دهند که یک نوع جدید کروناویروس به نام Omicron دارای یک ویروس “فوق مسری” است. در اینجا نگاهی گذرا به نحوه رسیدن ما به اینجا و نحوه پیدایش نام نوع جدید است.
شیوع ویروسی قبلی در تاریخ به نام کشوری که برای اولین بار در آن شناسایی شده بود نامیده می شد – برای مثال، آنفولانزای اسپانیایی که جهان را پس از جنگ جهانی اول، یک قرن پیش نابود کرد. با این حال، از همان ابتدای همه گیری کنونی، سازمان بهداشت جهانی (WHO) محتاطانه عمل کرده است تا از چنین برچسبهایی اجتناب کند. خود ویروس SARS-CoV-2 (سندرم حاد تنفسی شدید-CoronaVirus-2) نامیده شد و بیماری ناشی از آن به بیماری کروناویروس 2019 یا کووید-19 تبدیل شد.
همانطور که ویروس ها جهش یافتند، گونه های جدیدی که به وجود آمدند در ابتدا طبق سنت، به نام کشورهایی که در آن شناسایی شدند نامگذاری شدند، که منجر به گزارش هایی از “نوع آفریقای جنوبی” یا “سویه هندی.” اما سازمان جهانی بهداشت در پایان ماه مه 2021 با ایجاد سیستمی بر اساس الفبای یونانی، آن را سرکوب کرد.
هدف اعلام شده ساخت نام های مختلف بود “ساده [and] گفتن و به خاطر سپردن آسان است.» هدف دیگر این بود که از فراخوانی انواع مختلف بر اساس مکانهای شناساییشان، که به گفته WHO چنین بود، اجتناب شود “انگ زنی و تبعیض آمیز.” بنابراین، در حالی که کارشناسان بهداشت همچنان به انواع مختلف با نام های علمی خود اشاره می کنند، بقیه ما با آلفا، دلتا، و اکنون Omicron برخورد می کنیم.
WHO سویه های ویروس را به سه دسته تقسیم کرده است: انواع نگرانی (VOC)، انواع مورد علاقه (VOI) و انواع تحت نظارت (VUM). فقط دو دسته اول اسامی یونانی دارند. از زمان کشف نوع جدید به نام Omicron، پنج VOC رسمی و دو VOI (Lambda و Mu) وجود دارد که بقیه VUM در نظر گرفته میشوند. این با طبقه بندی مراکز کنترل و پیشگیری از بیماری های ایالات متحده (CDC) متفاوت است که فقط دلتا را به عنوان VOC و بقیه را به عنوان VUM فهرست می کند.
ادامه مطلب
آلفا: جهش اولیه
اولین جهش ثبت شده ویروس در دسامبر 2020 تعیین شد و بعداً آلفا (B.1.1.7) نامگذاری شد. اولین بار در اوایل همان سال در بریتانیا شناسایی شد، تخمین زده شد که 40 تا 80 درصد بیشتر از ویروس اصلی قابل انتقال است، اما منجر به عدم تفاوت در مرگ و میر کلی شد.
بتا: سه سنبله جدید
سویه بتا (B.1.351) در واقع در نمونههای آفریقای جنوبی که قدمت آنها به ماه مه 2020 برمیگردد، شناسایی شد، اما تنها شش ماه بعد و همزمان با آلفا، رسماً توسط WHO تعیین شد. سه جهش در ناحیه سنبله دارد و 20 تا 30 درصد بیشتر قابل انتقال است.
گاما: هنوز مرگبارتر
برای اولین بار در نوامبر 2020 در برزیل ثبت شد، واریته گاما (P.1) دارای 17 جایگزینی اسید آمینه است که 10 مورد از آنها در پروتئین اسپایک است و سه مورد از آنها تصور می شود نگران کننده باشد. این ویروس در ژانویه 2021 تعیین شد و گفته می شود که تا 38٪ بیشتر از ویروس اصلی قابل انتقال و تا 50٪ کشنده تر است.
ادامه مطلب
دلتا: هشدار قرمز
نوع B.1.617.2، معروف به دلتا، برای اولین بار در هند شناسایی شد. این ویروس که در می 2021 تعیین شد، تا همین اواخر نگرانکنندهترین گونه از ویروس بود. این بیماری تا 17 جهش، از جمله ردههای فرعی، دارد و 97 درصد قابل انتقالتر در نظر گرفته میشود، که به طور متوسط باعث 85 درصد بیشتر بستری شدن در بیمارستان و افزایش 150 درصدی مرگ و میر میشود.
Omicron: ترس جدید
گونه ای که به تازگی تعیین شده است، به نام Omicron یا B.1.1.529، دارای 32 جهش عظیم در پروتئین اسپایک است که این نگرانی را ایجاد می کند که نسبت به واکسن های موجود مقاوم باشد. کمتر از 100 مورد تاکنون شناسایی شده است، اما گزارش شده است که قبلاً از پیوند اولیه خود در جنوب آفریقا به اروپا رسیده است.
با توجه به اینکه حروف بعدی در الفبای یونانی به دلیل نامگذاریهای مختلف Nu و Xi هستند، که هر دو نادیده گرفته شدهاند، مشخص نیست که چرا WHO تصمیم گرفت با Omicron همراه شود.